Λύσεις Βασισμένες στην Φύση

Της Αλεξάνδρας Κουπαράνη

Οι λύσεις με βάση την φύση Nature-based Solutions (NbS) είναι δράσεις που εμπνέονται και υποστηρίζονται από την φύση και είναι αποτελεσματικές σε σχέση με το κόστος τους ενώ ταυτόχρονα παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη χτίζοντας την τόσο αναγκαία για την κλιματική αλλαγή, ανθεκτικότητα (resilience).

Κοινώς είναι δράσεις που εμπνέονται από την λειτουργία και τις διαδικασίες της φύσης ικανές να απαντούν στις αυξανόμενες κοινωνικές προκλήσεις.

Τέτοιες λύσεις δημιουργούν αρμονικά περιβάλλοντα μέσω τοπικά προσαρμοσμένων, αποδοτικών πόρων και συστημικών παρεμβάσεων. Οι πρακτικές τους βοηθούν στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, συνεισφέρουν στην κλιματική ισορροπία, βοηθούν στην ορθή διαχείριση φυσικών πόρων, προσφέρουν φυσική αποκατάσταση ενώ παράλληλα εγκαθιστούν πράσινη αναβάθμιση στα αστικά τοπία.

Η όλη ιδέα βασίζεται στην γνώση πως υγιή και καλοδιαχειρισμένα οικοσυστήματα αναπτύσσουν ένα πολυποίκιλο εύρος υπηρεσιών πάνω στο οποίο μπορεί να ανθίσει η ευημερία των ανθρώπων.

Το NbS έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια των υδάτων, η ανθρώπινη υγεία, ο κίνδυνος καταστροφών, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Οι 8 Αρχές των NbS

  1. Προϋποθέτουν τον εναγκαλισμό των κανόνων της φύσης σε τεχνικά έργα.
  2. Μπορούν να εφαρμοστούν μόνες ή σε συνδυασμό με άλλες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις (π.χ. τεχνολογικές και μηχανικές λύσεις).
  3. Καθορίζονται από την τοπική, φυσική και πολιτιστική ιδιομορφία και προέρχονται ως αποτέλεσμα από την μίξη παραδοσιακών, τοπικών και επιστημονικών γνώσεων.
  4. Παράγουν κοινωνικά οφέλη με δίκαιο τρόπο, που εδραιώνουν τη διαφάνεια και την ευρεία συμμετοχή.
  5. Διατηρούν τη βιολογική και πολιτιστική ποικιλομορφία και την ικανότητα των οικοσυστημάτων να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
  6. Εφαρμόζονται σε κλίμακα τοπίου.
  7. Αναγνωρίζουν το αντιστάθμισμα μεταξύ των άμεσων οικονομικών οφελών και των αυτών που προέρχονται σε βάθος χρόνου από την πλήρη ανάπτυξη των οικοσυστημικών υπηρεσιών και
  8. Αποτελούν ακέραια τμήματα πολιτικών σχεδιασμών, μέτρων ή δράσεων που για στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων.

Η Ε.Ε. προωθεί και ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες και αναδεικνύει την χρησιμότητα υποστηρίζοντας προτάσεις λύσεων βασισμένων στην Φύση μέσα από τον Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα GREEN DEAL.

Παραδείγματα NbS δράσεων είναι:

Α. Το μητροπολιτικό δάσος περιμετρικά της Μαδρίτης. Το πάρκο ονομάζεται «El Bosque Metropolitano» και είναι ένα εγχείρημα στα πλαίσια ενός μεγαλόπνοου πράσινο έργου που ονομάζετια MADRID 360. Το έργο βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού ενώ η δημαρχία της Μαδρίτης έχει φτιάξει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Μαδριλιανοι πολίτες μπορούν να θέσουν την γνώμη τους όσον αφορά διάφορα στοιχεία του έργου.

Β. Το αστικό Πάρκο Rabet στο Leipzig της Γερμανίας. Το πάρκο αποτελεί προϊόν αποκατάστασης παλαιότερου πάρκου και περιλαμβάνει μικρά δάση τσέπης σε παρατημένα οικόπεδα σε διάφορες γειτονίες της πόλης, Βοτανικό κήπο, Θέσης Αναψυχής και ήπιες δομές αθλητικών δραστηριοτήτων

Γ. Αποκατάσταση των δενδροστοιχιών στην Στοκχόλμη όπου οι πολίτες αναλαμβάνουν ρόλο ανεπίσημου επιστήμονα και λαμβάνουν ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση του έργου (monitoring).

Δ. Διαχείριση και Ανακύκλωση Νερού από την Εταιρεία Anglian Water με την δημιουργία τεχνητού υγρότοπου που λειτουργεί σαν φίλτρο νερού.

Η WWF υπολόγισε η δραστηριοποίηση στον τομέα της οικολογικής αποκατάστασης και των NBSπρωτοβουλιών στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια κρατική επένδυση του ύψους των 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα άνοιγε 9.000 νέες θέσεις εργασίας

Στην Ελλάδα οι λίγες NBS παρεμβάσεις που δειλά δειλά εμφανίζονται αφορούν κυρίως πράσινες προσόψεις δημόσιων κτιρίων (Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας 2019) ή πράσινες στέγες (Υπ. Οικονομικών 2008). Ενώ προτάθηκαν η δημιουργία, αναπλάσεις σε θέσεις στις μεγάλες πόλεις και έρευνα

– Πράσινου Διάδρομου (μεταξύ Πεδίον Άρεως και Λ. Λυκαβηττού 2019) στα πλαίσια του έργου Re-think Athens

– Μετατροπή χώρου στάθμευσης σε χώρο αστικού λαχανόκηπου από την δραστηριοποίηση και επέμβαση κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων.

Μήπως ήρθε η ώρα στην Ελλάδα να εντάξουμε τέτοιες πρακτικές σε περισσότερες κοινωνικές προκλήσεις;

Η Αλεξάνδρα Κουπαράνη είναι δασολόγος – περιβαλλοντολόγος σε ιδιωτική μελετητική εταιρεία και ιδρυτικό μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου GREEK ECO PROJECT

Πηγή: dasarxeio.com

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στο επόμενο έργο σας?

Επικοινωνίστε μαζί μας