Έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, από την εταιρεία qed, για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καταδεικνύει πως για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα ευθύνεται ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.
Ταυτόχρονα οι Έλληνες θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή αλλά και η καταστροφή/ρύπανση είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματά τους.
Στο ερώτημα ποιο θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη 20ετία, η ανεργία/επαγγελματική αποκατάσταση κρατά την πρώτη θέση (με 45% πρώτη ή άλλη αναφορά) και ακολουθούν, η κλιματική αλλαγή με 31% και η ρύπανση του περιβάλλοντος με 30%.
Η οικονομική κρίση (26%) και η οικονομική δυσχέρεια (18%) παραμένουν ψηλά, ενώ το «κύμα προσφύγων και μεταναστών» και η εγκληματικότητα μοιράζονται το 14%. Ακόμα, οι ερωτηθέντες τοποθετούν την κλιματική αλλαγή (43%) και την καταστροφή/ρύπανση περιβάλλοντος (34%) στην κορυφή των παγκόσμιων προβλημάτων του άμεσου μέλλοντος. Ακολουθούν, ο κίνδυνος πολέμου (24%) και η ανεργία (23%).
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει η Καθημερινή, οι Έλληνες είναι σχετικά χαμηλά ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή αλλά και τις συνέπειές της. Οι μόνοι που εμφανίζονται ποιο ευαισθητοποιημένοι είναι ηλικίας 15-17 ετών.
Η στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή δεν έχει στην Ελλάδα πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο ενώ το 94% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι επιστήμονες δεν υπερβάλλουν.
Σε ποια μέτρα οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί:
- Ανακύκλωση και κομποστοποίηση 91%
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως αποκλειστική πηγή ενέργειας δημοσίων κτηρίων 90%
- Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης 88%
- Εκμηδένιση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 86%
- Βιοκλιματική αρχιτεκτονική 86%
- Νέα φορολογική πολιτική με βάση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις 72%
- Διόδια στις πόλεις 52%
Ποιοι πιστεύουν ότι ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή:
- Κάθε άνθρωπος 65%
- Τα ισχυρά κράτη 51%
- Το κράτος/η κυβέρνηση 48%
- Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις 45%
- Οι δήμοι 23%
- Επαγγελματικές ομάδες 20%
- Πολιτικά Κόμματα 18%
- Περιφέρειες 14%
Αναγκαία κρίνεται η οικονομική στήριξη, καθώς το 33% των υψηλών εισοδημάτων έχει προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, έναντι μόλις 13% των χαμηλών.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η κ. Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υπογράμμισε πως η «κυβέρνηση καλείται να συνδυάσει τη γιγαντιαία προσπάθεια για ανόρθωση της οικονομίας με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση της χώρας», με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο και στόχο τις ΑΠΕ. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε πως «η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιβαίνει με την οικονομική ανάπτυξη, απεναντίας, μπορούν να συνδυαστούν».
Πηγή: reader.gr