Ένα πανόραμα της μάχης για τη σωτηρία των ελάχιστων ανοικτών ρεμάτων με φυσική κοίτη που έχουν απομείνει στην Αττική ήταν η χθεσινή συνέντευξη που διοργάνωσε η κίνηση «Ρεματτική», με την παρουσία κινήσεων πολιτών από τις επίμαχες περιοχές. Πολίτες και σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «προκειμένου να σταματήσουν τα καταστροφικά για τα ρέματα έργα που προωθούνται από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της «Ρεματτικής». Τα τρία ανοικτά μέτωπα αφορούν τον ποταμό Ερασίνο στη Βραυρώνα, το Μέγα Ρέμα Ραφήνας (οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν εκδικαστεί στο ΣτΕ και αναμένονται οι αποφάσεις), ενώ στις 4 Δεκεμβρίου εκδικάζεται νέα αίτηση ακύρωσης του έργου στην Πικροδάφνη. Ως σημαντική επιτυχία αναδεικνύεται το γεγονός πως έγιναν αποδεκτές από το ΣτΕ οι προσφυγές (των Δήμων Αθηναίων, Ν. Φιλαδέλφειας και πολιτών) κατά του έργου στον Ποδονίφτη. «Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο για την Περιφέρεια Αττικής», τόνισε ο κ. Π. Παντελόγλου από την κίνηση «Ποδονίφτης SOS».
«Το ποτάμι μας είναι η τελευταία πράσινη πινελιά της φύσης μέσα στην πόλη», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κ. Ροδούλα Κωνσταντινίδου από το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση της Πικροδάφνης, σημειώνοντας πως τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται στο ότι στένεψε η κοίτη από αυθαίρετες κατασκευές (και δημοτικών έργων), από λάθος κατασκευής γέφυρας με βάθρα μέσα στο ρέμα κ.λπ. «Η πρόταση της Περιφέρειας έρχεται να νομιμοποιήσει αυθαίρετα κτίσματα δίπλα στις όχθες, αυξάνοντας τους κινδύνους για πλημμύρες και για καταστροφές μετά. Εγκιβωτίζουν το ρέμα με σαρζανέτια και τσιμέντο, στενεύουν την κοίτη και αυξάνουν την ορμή του νερού», είπε η κ. Κωνσταντινίδου.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Βουβαλίδης παρουσίασε πώς θα έπρεπε να γίνονται οι μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία, σημειώνοντας την ανάγκη της συνολικής υδρομορφολογικής αξιολόγησης. Ο κ. Η. Ταρναράς αναφέρθηκε στα επικίνδυνα και προβληματικά σημεία της μελέτης για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τονίζοντας πως υπολογίζεται μικρότερη παροχή νερού από τη μέγιστη της 50ετίας. «Προωθείται η καταστροφή ενός υγρότοπου, που εκτός των άλλων αποτελεί και χώρο εκτόνωσης πλημμυρικών υδάτων», συμπλήρωσε. Η κ. Χαρίκλεια Χάρις, από τους «Φίλους του Ερασίνου», υπογράμμισε τον αχρείαστο και καταστροφικό χαρακτήρα του μεγάλου «αντιπλημμυρικού» έργου που προγραμματίζεται στην περιοχή, ενώ ο κ. Απ. Καλτσής από την Ορνιθολογική Εταιρεία ανέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητα για τα πουλιά των υγροβιοτόπων.
Συνολικά οι φορείς και οι κινήσεις πολιτών αντιδρούν στα πανάκριβα έργα διευθέτησης και εγκιβωτισμού με σαρζανέτια (δέματα από συρματόπλεγμα και πέτρες) και τσιμέντο, θεωρώντας πως όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, αλλά ενισχύουν τον κίνδυνο πλημμύρας.
Πηγή: greenagenda.gr