Η κρυφή ζωή των φυτών σε ένα ανοιχτό στο κοινό ψηφιοποιημένο αρχείο με 1000 εικόνες

Η μικρή πόλη Wageningen είναι γνωστή για το ομώνυμο πανεπιστήμιο που συγκεντρώνει ερευνητές και σπουδαστές από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της φύσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πάνω από 6.800 εργαζόμενοι και 12.900 φοιτητές από περισσότερες από εκατό χώρες εργάζονται σε όλο τον κόσμο σε αυτούς τους τομείς, που συνδέονται με διάφορους τομείς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.

Ερευνώντας τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον διαβίωσης, άνοιξαν σε ερευνητές και κοινό τα αρχεία των διάσημων βοτανολόγων Erwin Lichtenegger και Lore Kutschera, τα οποία αποκαλύπτουν αυτό που συμβαίνει κάτω από τη γη.

Οι δυο βοτανολόγοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να ακτινογραφήσουν αυτά τα συστήματα που είναι κρυμμένα μέσα στη γη και να τα ιχνογραφήσουν, αφού πρώτα έκαναν λεπτομερή σχέδια γεωργικών καλλιεργειών, θάμνων, δέντρων και ζιζανίων.

Angelica sylvestris| Wageningen archive

Το αποτέλεσμα μιας έρευνας σαράντα ετών, που συγκροτεί ένα εκτενές αρχείο χιλιάδων εικόνων και περιλαμβάνει την ανάπτυξη της φυτικής ζωής κάτω από το έδαφος, ψηφιοποιήθηκε και είναι προσβάσιμο στο κοινό. Περιέχει χίλιες εικόνες που απεικονίζουν τις διακλαδώσεις των ριζών και τα δίκτυα που δημιουργούν στο υπέδαφος.

Astragalus austriacus | Wageningen archive

Τα ριζικά συστήματα επιτρέπουν στα φυτά να συγκεντρώσουν το νερό και τα μέταλλα που χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν. Καθώς το ριζικό σύστημα μεγαλώνει, δημιουργεί όλο και περισσότερα μονοπάτια που επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει στο βαθύ υπέδαφος και ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων που ωφελούν άλλες ζωές. Τα ισχυρά ριζικά συστήματα μπορούν να αποτρέψουν τη διάβρωση, προστατεύοντας τη γη στην οποία αναπτύσσονται. Και οι δομές επιτρέπουν στο έδαφος να συλλαμβάνει άνθρακα.

Adonis vernalis | Wageningen archive

Τα απαιτητικά σχέδια, που δημιουργήθηκαν με μια επίπονη διαδικασία εκσκαφής και καταγραφής των περίπλοκων συστημάτων, είναι κατατοπιστικά. Αλλά είναι επίσης τέχνη από μόνα τους, τιμώντας την ομορφιά ενός μέρους των φυτών που οι περισσότεροι δεν σκέφτονται ιδιαίτερα.

Το ριζικό σύστημα των φυτών μπορείτε να δείτε εδώ

Angelica sylvestris| Wageningen archive

Πηγή: lifo.gr

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στο επόμενο έργο σας?

Επικοινωνίστε μαζί μας